Om Körning

Körningen bär på många äldre traditioner trots att det är en relativt ung sport i Sverige. Den är väldigt liten i jämförelse med hoppningen och dressyren inom ridsporten. Det som syns mest i media är de mäktiga fyrspannen. Trots det kör de allra flesta sin häst i enbet eller par. Man kan till exempel köra med sin häst för omväxling och motionens skull, som hjälp vid jord- och skogsbruk, tävling inom travsporten eller tävling inom körsporten.

Vid en körtävling under Svenska Ridsportförbundet ingår tre moment, liknande fälttävlan. Det första momentet är dressyr, det fungerar som uppsutten dressyr men istället för att rida så kör man. Moment nummer två är maratonkörningen. Under maraton testas hästens kondition och uthållighet då man kör sträckor på idealtid och "hinder" som ska passeras på så kort tid som möjligt. Det sista momentet är precision då ekipaget kör en bana då de passerar mellan koner. På konerna ligger det bollar. För varje nedriven boll får ekipaget straffpoäng, likt banhoppning vid ridning. Resultaten av de tre momenten räknas samman för att utse vinnaren.

Ett gott alternativ till körning för vidareutbildning av rid- och körhästen är tömkörning. Genom tömkörning med bra utrustning kan hästen tränas på ett omväxlande sätt utan att ha tyngden av ryttaren på ryggen eller tyngden av vagnen att dra. Hästen får lättare att arbeta och lära sig nya saker. Tömkörning kan vara svårt till en början innan man hittat känslan och lärt sig styra hästen utan vikt- och skänkelhjälper. Men som med allt annat ger övning färdighet och sedan är det bara fantasin som sätter gränserna.

Noras Häst

           Noras Häst

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)